Lafert B7116 servo motorun yapılan kontrolerde,ön ve arka rulmanlarında yatak vurmasına bağlı olarak ses yaptığı ve rotor milinin dönerken zorlandığı tespit edilmiştir.

Meger testi sonucu sargılarının yanık olduğu tespit edilmiştir.

Rotor,statordan çıkarıldıktan sonra ön rulmanın özelliğini tamamen kaybettiği ve mekanik zorlanma sebebiyle rulman bilyalarını dağıttığı ve stator sargılarına yapıştığı ve bu yolla sargıları yaktığı gözlemlenmiştir.

Stator tekrardan sarıldıktan sonra,ön ve arka rulman yatakları taşlanmış ve rulman montajına hazır hale getirilmiştir.

Mil’in salgı ve balans testi yapılıp,Mil,tolerans değerlerinde balanslanmıştır.

Rulmanların montajları tamamlandıktan sonra ön kapak sırası ve sıkma kilosuna uygun bir şekilde torklanmıştır.

OIH2048 Tamagawa enkoderin sinyallerinin düşük ölçülmesi sebebiyle cam ve göz tamiri yapılmıştır.

Senkron ayarı yapıldıktan sonra katalog değerlerindeki akım değerleri doğrultusunda son hassas ayarı sürücü üzerinden gerçekleştirilmiş olup,teslimi yapılmıştır.

Rulmanların ağır çalışma şartları altında en geç 1 sene içerisinde değiştirilmesi gerekmektedir,rulmanın ömrünü etkileyen faktörleri kısaca sıralayacak olursak; sıcaklık, temizlik, rutubet, toz, rulmanın kalitesi, malzemenin yorulması, yağ kalitesidir.

Bu sebeple 6ay-1 sene içerisinde arıza olmasa dahi servo motorların uzun yıllar kullanılması için genel bakım yapılması gerektiğini hatırlatırız.

Uzun süre aynı rulmanların kullanılması bir süre sonra yataklarda aşınma,sargı yanıkları ve ilerisinde rulman bilyalarının dağılması şeklinde arızanın komplike hale gelmesine sebep olmaktadır.

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 Akçe Elektronik Servo Motor Servis Tamir Onarım Hizmetleri Bursa. Tüm Hakları Saklıdır.